Om

Alexander Krohn heter jag som driver krukmakeriet som sedan några år tillbaka finns på kollektivverkstaden Ifö Center i Bromölla.

2019 tog jag mitt Mästarbrev i krukmakaryrket. Vägen dit började på keramikutbildningar i Sverige och Danmark samt kortare praktiker på krukmakerier. En längre lärlingsperiod fick jag hos krukmakarna Lars Andersson och Eva Isaksson, vilket betydde mycket för min utveckling i hantverket.

Det är främst brukskeramik som jag tycker om att tillverka. Jag tänker att ett föremål som även ska fungera och vara behaglig att använda ger en djupare upplevelse av keramiken. Formkomposition, mönster, färgval och strukturer bidrar alla till upplevelsen. Detta tycker jag om att utforska.

Min produktion kan sägas ha två olika inriktningar. Där den ena är brukskeramik tillverkad efter egen formgivning. Här arbetar jag främst i högbränt lergods som oftast har dekorer under en vit lerslamma. Jag strävar mot att hitta ett varmt, rustikt och jordnära uttryck.

Det andra är min tillverkning av replikor av historiska fynd. I detta arbete är det mindre kreativitet inblandad och mer att se och hitta formen samt uttrycket som den ursprungliga keramiken har haft. Det är en nyttig och utvecklande utmaning då det får mig att se bortom mitt eget formspråk.